Válljohka mu vaibmus - Valjok i mitt hjerte

I tidligere innlegg har jeg skrevet om turen til Valjok, men følte meg ikke ferdig med det. Jeg kjente virkelig på savnet når jeg var der. Savnet etter et av feriestedene mine da jeg var liten og ungdom.

Når jeg var rundt året ble jeg kjent med familien Skoglund. Min stefar er fra Valjok og dermed ble det et naturlig sted å være i påsketider og på somrene. Familien består av mange tanter, onkler, søskenbarn og deres barn igjen. En passe stor familie. Etter mange år med liten kontakt var lykken stor da jeg fikk møte så mange på en gang. Akkurat som før!

I 15-20 år har vi tilbragt sommer og påske i Valjok. Jeg kjenner veldig på takknemligheten over for denne flotte familien som har tatt meg så godt i mot og kalt meg for deres. Selv etter så mange år ble jeg og min lille familie tatt i mot med åpne armer. Ahkku (bestemor på samisk) har et stort hus med mange rom og hver påske og sommer fylles disse rommene av familiene våre. Og en ting er sikkert at det er aldri for trangt slik at noen ikke får komme. Hvis det blir riktig så ille så sover vi bare i uteboden. På disse feriene får man nesten ubegrensede mengder hjemmelaget superbrød (som ahkku baker), saltlaks fra elva og multesyltetøy. Før i tiden når de hadde fjøs og kyr var det også masse melk å få rett fra fjøsen. For et hav av goder!

Nå håper jeg at vi får tid til å dra oftere til Valjok. Jeg lengter etter de morsomme og koselige stundene vi har hatt og de flotte opplevelsene opp gjennom årene. Takk til familien Skoglund som har behandlet meg som deres selv om jeg egentlig ikke er deres av kjøtt og blod. Jeg ser frem til flere flotte stunder sammen med dere.

Her er huset til ahkku i Valjok.

Øystein ble forresten veldig glad i å kaste lasso på reinhornene som var stilt opp på et stativ (bilde over). Etterhvert ble han også ganske god. Denne sporten likte han veldig godt så han kjøpte like greit en lasso i Kautokeino på vei hjem til Tromsø. Dem hadde bare denne fargen, men da ser man hvert fall hvor tauet havner!

Aili koset seg på firehjulingen i hagen.

Gammelhuset i Valjok.

Her er jeg og Aili Sofie utenfor gammelhuset i Valjok. Det er visstnok over 100 år gammelt.

Spurvekvitter fra meg!

  • Ferie
  • 318 visninger

Liker

Kommentarer

Jan Skoglund Paltto
,
Bures fas Anette! Giitut dáid čáppá sániin mat liggejit váimmun ollásit. Don leat olles oassi min bearrašis ja hállidat du doalahit. Don ledjet hui somá, šiega mánná unnin ja nuorran, maiddái olles olmmožin. Don leat mu váimmus min nieida ollásit. Álot mii du ráhkistat! Dii lehppet állot bures boahtimat Válljohkii ja min dállui. D. Jan-egá
Spurvekvitter
Spurvekvitter,
Mus lea nu ollu buorre muittut dien báikis <3 Savan ahte beasan fitnat dieppe fas farga.
nouw.com/spurvekvitter